Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Historie klubu

Obrazek

Klub sportovní gymnastiky Litvínov - od historie po současnost

Zvučnou a pestrou historii litvínovské sportovní gymnastiky psaly po dlouhá léta významné osobnosti z řad trenérů i gymnastek, které v průběhu minulých desetiletí prosluly znamenitými úspěchy nejen na republikové, ale i mezinárodní úrovni.

Tradice klubu sahá až do padesátých let 20. století. Československý svaz tělesné výchovy zahrnoval sdružené sportovní subjekty, mezi něž od roku 1958 patřil také Oddíl sportovní gymnastiky TJ CHZ ČSSP Litvínov. Když se v červenci roku 1995 stal klub součástí Sdružení sportovních klubů (SSK), získal postupně svoji autonomii a současný název Klub sportovní gymnastiky Chemopetrol Litvínov.

V různých obdobích napříč generacemi vyrůstaly v Litvínově významné gymnastické naděje pod vedením kvalitních trenérů -- Luďkem Martschinim ( †2014 ve věku 86 let), Ing. Josefem Švermou, Evou Šindelářovou, Květou Hlinkovou, Mgr. Pavlou Jonášovou apod. Luděk Martschini byl považován za zakladatele prvních litvínovských úspěchů ve sportovní gymnastice. Před tím, než v roce 1968 opustil okupované Československo, působil zde jako trenér, který vychoval řadu vynikajících gymnastek. Jako národní trenér vedl české reprezentantky na OH v Japonsku v roce 1964. Původem český gymnasta se také stal legendou švýcarské sportovní gymnastiky. Pod jeho vedením se tzv. "Martschini Girls" v roce 1972 poprvé dostaly na Olympijské hry v Mnichově, kde obsadily 13. místo.

Nejvýznamnějšího úspěchu v Litvínově dosáhly v šedesátých letech minulého století mistryně sportu Jaroslava Sedláčková a Mirka Skleničková.  Ty v letech 1964 a 1968 startovaly na LOH v Tokiu a Mexiku. Jaroslava Sedláčková byla členkou československého národního družstva žen, které ve víceboji získalo stříbrnou medaili. V závodě osmiboje jednotlivkyň získala 11. místo. V roce 1966 byla členkou družstva, které na světovém šampionátu v Dortmundu ve víceboji získalo titul Mistryň světa.  Zde také získala 5. místo ve víceboji jednotlivkyň a 8. místo ve finále na kladině. Jako první žena světa také v roce 1963 předvedla obtížný prvek "Jamašitu" na přeskoku. Litvínov se ale mohl pyšnit mnoha dalšími vynikajícími gymnastkami, z nichž řada dosáhla mimořádných mezinárodních sportovních úspěchů na Mistrovstvích ČSSR, Mistrovstvích světa, Mistrovstvích Evropy apod., jsou to např. Martina Pexová - trojnásobná mistryně ČR, vícenásobná účastnice evropských a světových šampionátů, která ve věku 10 let svými výkony porážela československé reprezentantky. Dále Jitka Vojtová, Edita Kořínková, Milena Lašová, Laděna Bartůňková, Hanka Balážová, Charlota Šnorová, Szkutková, Stupecká, Nováková, Macasová, Charvátová apod.

Navzdory dlouhé řadě elitních jmen i výsledků prožívala litvínovská gymnastika začátkem 90. let dekadentní období. Proto se v roce 1993 funkce šéftrenéra a předsedy klubu ujal ukrajinský trenér Ing. Mgr. Sergej Kargalcev (později reprezentační trenér a šéftrenér národního týmu), kterému se podařilo mezi léty  1993 - 2001 vychovat další nadějnou generaci účastnic vrcholových závodů na mezinárodní úrovni. Patří sem Michaela Knorrová, Lenka Nodlová, Olga Svobodová, Michaela Kořánová a Pavla Ferešová. V letech 1998 - 2004 se litvínovský gymnastický klub stal střediskem vrcholového sportu (SVS) a děvčata se zúčastnila řady prestižních národních i mezinárodních závodů, mezi něž patří např. několikanásobná účast na Mistrovstvích ČR, kde opakovaně obhájila mistrovské tituly ve vícebojích nebo na jednotlivých nářadích. V roce 1997 naše gymnastky získaly pět pozic v národním družstvu na ME v Petrohradu, jako družstvo obsadily 13. místo ve složení Knorrová, Nodlová, Svobodová, Kořánová a Ferešová. V roce 1998 se probojovaly na MS mládeže v Moskvě. Zde gymnastky z Litvínova obsadily 7. místo v závodě družstev, Pavla Ferešová pak 9. místo závodu jednotlivkyň. V roce 1999 se čtyřem děvčatům podařilo nominovat do národního družstva žen na MS v čínském Tian Jin (Kromě Michaely Knorrové) a vybojovaly zde jako družstvo 11. místo. V témže roce se také litvínovský klub stal pořadatelem nejvýznamnějšího tuzemského závodu - Mezinárodního závodu olympijských nadějí ve sportovní gymnastice "Develop Cup", který se konal ve Sportovní hale TJ Baník Most a kde družstvo litvínovských gymnastek pod vedením trenérů Z. Cimické, P. Jonášové a S. Kargalceva v obrovské konkurenci osmi zemí světa (Holandsko, Maďarsko, Slovensko, Polsko, Belgie, Ukrajina, ČR, Čína)  získalo titul.

KSG Litvínov se odjakživa zaměřuje především na vrcholovou gymnastickou přípravu. Klub však disponuje také velmi kvalitní základnou nejmladších děvčat, která se zúčastňují závodů ve svých kategoriích na území ČR. Tuto základnu od roku 1988 připravuje trenérka Radka Hochelová, která mj. pořádá i pravidelné dopolední kurzy zaměřené na všestranný pohybový rozvoj dětí předškolního věku. Nejtalentovanější z nich mohou později směřovat k systematické gymnastické přípravě. Součástí tréninkového rozvrhu jsou také hodiny kondiční gymnastiky a dětských pohybových kurzů, které vede v současnosti trenérka Radka Hochelová. Velmi pozitivním faktorem při formaci mladých gymnastek je i dlouhodobá spolupráce litvínovského klubu se Sportovní soukromou základní školou Litvínov, jejichž vzájemná interakce prospívá plynulému propojení výuky a tréninkové přípravy školou povinných děvčat.

Společně s trenérem Sergejem Kargalcevem působila v KSG Litvínov v letech 2007 až 2016 trenérka Tereza Šturmová. Přibližně od roku 2010 se v KSG Litvínov postupně formuje další velmi nadějná sestava malých talentovaných gymnastek, které se v současné době nachází na samém prahu vrcholové gymnastiky. Děvčata narozená v letech 2005 - 2007  se pod vedením trenérů S. Kargalceva a do r. 2016 také T. Šturmové již od roku 2014 účastní významných závodů na národní úrovni, jako je  Mistrovství ČR jednotlivkyň (poprvé v roce 2014) a Mistrovství ČR družstev (poprvé též v roce 2014) s vynikajícími výsledky, které KSG Litvínov opět posunuly na přední pozici nejlepších klubů ČR.

V současnosti klub kvalitou a intenzitou své přípravy dlouhodobě směřuje k nejvyšším cílům vrcholové sportovní gymnastiky. Motivací je dosaženými výsledky navazovat na historickou tradici, kterou po mnoho desetiletí úspěšně budovaly generace trenérů a výjimečných gymnastek před námi, a jíž je dnešní KSG Litvínov nedílnou součástí.

    
                                                                               

Jitka  Strýhalová, 1. 10. 2015